# Math Problems for 3rd Graders

These word problems are great for third (3rd) grade students looking for word problems practice.

These questions cover Counting, Rounding, Addition, Subtraction, Multiplication and Division and include answers and explanations for students to review. The links below include worksheets in PDF for students to do download and practice on their own.

The questions are designed as story sums to give students real word examples of applying the math operations.

## Mixed word problems questions for 3rd graders to practice

### Thomas has 56 boys in his school (excluding him) and 63 girls. How many kids are in the school?

120 kids

• Explanation

Don't forget to include Thomas in the boy group.
56 boys + Thomas + 63 girls = 120 kids

### A bucket has 134 marbles. A few more marbles are added and the bucket now contains 203 marbles. How many marbles were added?

69 marbles

• Explanation

To calculate the number of new marbles added you need to subtract the new total from the old total:
203 - 134 = 69

### West Island is four times wider than East Island. If East Island is 3 miles wide, how big is West Island?

12 miles

• Explanation

Times means multiply so we need to multiply the width of East Island by 4:
3 miles x 4 = 12 miles

### Maddox goes to a out with three friends to a restaurant. The bill comes to \$60 which they split equally. What does each person pay?

\$15

• Explanation

Remember to add Maddox and his friends together to make 4 people in total, then divide the bill:
\$60 / 4 = \$15

### Round the sum of 13 and 63 to the nearest 10

80

• Explanation

13 + 63 = 76.
Then to round to the nearest 10, look at the first place value '6'. Since it is above 5, we round up to 80.

### Mo has won 43 running races whereas Phil has won 29. How many more races has Mo won?

14

• Explanation

Take the number of races Mo has won and subtract the races Phil won:
43 - 29 = 14

### Five friends go horse riding together. How many legs are there in the riding group (include people and animals)?

30

• Explanation

One person has 2 legs and one horse has 4 legs therefore a riding unit has 6 legs (horse plus person). We then need to multiply 6 by the number of riding units to get the total number of legs in the group:
6 x 5 = 30 legs

### There are 36 buns in the oven split equally in 3 trays. How many buns are in each tray?

12

• Explanation

Divide the total number of buns across each tray:
36 / 3 = 12 buns per tray

### 576 rounded to the nearest hundred is?

600

• Explanation

In order to round this number, look at the second unit value which is 7. Since 7 is above 5 we round up the number.