# Subtraction word problems for 4th grade

These subtraction word problems are great for ages 9 and older who are looking to improve their subtracting skills.

### What is the walking distance from my house to school if Jimmy’s house is 300 m from school, but my house is 25 m closer to school than Jimmy?

275 m

• Explanation

Jimmy’s house is 300 m from school, but my house is 25 m closer.
Therefore the formula is, 300 - 25 = 275
So the walking distance from school to my house is 275 m.

### A boat takes 3 hours and 30 minutes to travel across the river. A car takes 1 hour and 30 minutes to travel over the bridge across the river. How much faster is the car than the boat?

2 hours

• Explanation

Subtract the time it takes for the car to travel, from the time it takes the boat to travel:
3 hours 30 minutes - 1 hour 30 minutes = 2 hours

### You buy a new t-shirt with three \$10 bills. You receive two \$5 bills and three \$1 bills as change. How much did the t-shirt cost?

\$17

• Explanation

You paid \$30 (3 x \$10)
You receive \$13 change (2 x \$5 and \$1 x 3)
\$30 - \$13 = \$17

### In the last two weeks, Timmy missed one day of school. He doesn’t go to school on the weekend. How many days did he spend at school?

9 days

• Explanation

There are 14 days in two weeks. 4 of those days are weekend days.
There are therefore 10 school days and Timmy missed one.
10 - 1 = 9

### In a family, there are two sisters and one brother. The brother is 19cm taller than the older sister and is 51cm taller than the younger sister. The brother is 166cm tall. How tall is the younger sister?

96 cm

• Explanation

Do each calculation separately:
The brother: 166 cm
The older sister: 166cm - 19 cm = 147 cm
The younger sister: 147 cm - 51 cm = 96 cm