These word problems are great for any students looking to improve their word problems skills.
These questions cover Multiplication, Division, Fractions, and Decimals and include answers and explanations for students to review. The links below include worksheets in PDF for students to do download and practice on their own.
The questions are designed as story sums to give students real word examples of applying the operations.
5
Two-thirds can be written as 2/3 in fraction form.
2/3 x 15 = 10
Therefore 10 slices are eaten
15 - 10 = 5 slices remain.
$780
The easiest thing to do is add both savings together and then multiply by the weeks in a year.
$5 x ($5 x 2) = $15.
Then multiply by 52 weeks in a year.
15 x 52 = 780
$1.57
Add decimal points to the cash amount paid then take the total paid in cash and subtract the amount paid in cash:
55.00 - 53.43 = 1.57
2/3
11 of 33 is 11/33 as a fraction which is 1/3 if you simplify.
1 - 1/3 = 2/3 remain.
$6
You first need to divide the total to get a cost per item.
$121 / 11 = $11 per t-shirt
Then calculate the new total:
$11 x 7 = $77
0.84 liters
Add the two decimals together:
0.63
+0.21
=0.84
70 cm
You can break this into two multiplication calculations:
3 x 20 = 60 cm
And
1 / 2 x 20 = 10 cm
Add these together 60 + 10 = 70
480 pages
First caculate the rate of reading per page by dividing the total by the rate per minute:
360 / 120 = 3 pages per minute
If the same rate is kept up then we multiply 160 minutes by 3 pages per minute:
160 x 3 = 480 pages
0.12
To convert a fraction to a decimal, you need to convert the denominator into 100.
Since the denominator is 25 we need to multiply by 4 to get to 100.
Whatever you do to the denominator you also need to do to the numerator.
3 x 4 = 12
The new fraction is now:
12 / 100 = 0.12