These word problems are great for fifth (5th) grade students looking for word problems practise.

These questions cover Multiplication, Fractions, and Decimals and include answers and explanations for students to review. The links below include worksheets in PDF for students to do download and practise on their own.

The questions are designed as story sums to give students real word examples of applying the operations.

Mixed Fraction, Multiplication and Decimal Word Problems for 5th Graders

A mango is cut into 15 slices and and two-thirds of those slices are eaten. How many slices are left?

5

• Explanation

Two-thirds can be written as 2/3 in fraction form.
2/3 x 15 = 10
Therefore 10 slices are eaten
15 - 10 = 5 slices remain.

Edra saves \$5 a week. Shana saves double that amount a week. How much do they save combined over the year?

\$780

• Explanation

The easiest thing to do is add both savings together and then multiply by the weeks in a year.
\$5 x (\$5 x 2) = \$15.
Then multiply by 52 weeks in a year.
15 x 52 = 780

Barry buys groceries which cost \$53.43 in total. If he pays with \$55 in cash, what was his change?

\$1.57

• Explanation

Add decimal points to the cash amount paid then take the total paid in cash and subtract the amount paid in cash:
55.00 - 53.43 = 1.57

There are thirty-three turtle hatchlings on a beach. Eleven swim into the sea and the rest remain on the beach. What fraction are still on the beach?

2/3

• Explanation

11 of 33 is 11/33 as a fraction which is 1/3 if you simplify.
1 - 1/3 = 2/3 remain.

You buy eleven t-shirts which each cost the same and the bill comes to \$121. How much would seven t-shirts cost?

\$6

• Explanation

You first need to divide the total to get a cost per item.
\$121 / 11 = \$11 per t-shirt
Then calculate the new total:
\$11 x 7 = \$77

A dog and a kitten stand next to each other. The dog is three and a half times taller than the kitten. If the kitten is 20cm tall, how tall is the dog?

70 cm

• Explanation

You can break this into two multiplication calculations:
3 x 20 = 60 cm
And
1 / 2 x 20 = 10 cm
Add these together 60 + 10 = 70

I managed to read a 360 page book in 120 minutes. If I keep up the same rate of reading, how many pages can I read in 160 minutes?

480 pages

• Explanation

First caculate the rate of reading per page by dividing the total by the rate per minute:
360 / 120 = 3 pages per minute
If the same rate is kept up then we multiply 160 minutes by 3 pages per minute:
160 x 3 = 480 pages