These addition word problems are great for ages 9 and older who are looking to improve their adding skills.

### Two trains each 50 m long are travelling along a train track. What is the length of the track that they occupy at any given time?

100 m

• Explanation

If the length of a train is 50m, then the length of track that the train travels on must also be 50m. If there are two trains, each 50m long, then the sum would be:
50 + 50 = 100
The two trains occupy 100 m of track at any given time.

### The height of a dartboard is 150 cm from the floor to the bottom of the dartboard. If the dartboard is 46 cm wide and there is still another 48cm from the top of the dartboard to the ceiling, how high is the wall?

244 cm

• Explanation

Floor to bottom of dartboard: 150cm
Height of dartboard: 46 cm
Dartboard to ceiling: 48
Now add them all together to get the total height of the ceiling:
150 + 46 + 48 = 244 cm

### A boat takes 3 hours to travel up the river and 3 hours to travel down the river. How long does the boat take to the boat to do a round trip?

6 hours

• Explanation

This one is simple. In order to calculate the round trip, you need to add the time it takes for the boat to go up the river and back down again.
3 + 3 = 6

### The height of a triangle is 5 inches. The height of a square is 13 inches. The height of a hexagon is 9 inches. What is the height of all the shapes if they were stacked on top of eachother?

27 inches

• Explanation

Add all the shapes together to get the total height:
5 + 13 + 9 = 27 inches

### Which of these sums gives the largest value? 13 + 81 72 + 48 87 + 12 72 + 28 100 + 12

72 + 48 = 120

• Explanation

This is the largest value in the provided options.

### Kerry has 3 marbles. Sarah has 5 more marbles than Kerry and Joseph has 12 more marbles than Sarah. If Tuli has 6 more marbles than Joseph, how many marbles does Tuli have?

26

• Explanation

To make it easier, do each equation separately.
Kerry: 3 marbles
Sarah: 3 marbles + 5 marbles = 8 marbles
Joseph: 8 marbles + 12 marbles = 20 marbles
Tuli: 20 marbles + 6 marbles = Tuli has 26 marbles

### A car travels on a straight track for 3 hours. It stops to fill up with gas for 30 minutes. It starts driving again and drives for another 2 hours before it gets a flat tyre. It takes 30 minutes to fix the tyre and start driving again. The car drives another 2 hours before it finally arrives at its destination. How long did the entire journey take, including the stops?

8 hours

• Explanation

To make it easier, add each amount separately:
3 hours + 3 minutes = 3h30m
3 hours and 30 minutes + 2 hours = 5h30m
5 hours and 30 minutes + 30 minutes = 6h
6 hours + 2 hours = 8 hours